Арестуваха изпълнителния директор на Корпоративна търговска банка

Председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка Орлин Русев е бил арестуван в Созопол. Спрямо него има доказателства, че лично е разпоредил 205 887 223 лева да бъдат изнесени от трезора на банката и предоставени на трети лица, съобщи прокуратурата. Парите са били извадени от трезора в чували от главния касиер на КТБ Маргарита Петрова. Тя също е арестувана. Повдигнати са й обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери. Петрова е задържана с прокурорско разпореждане за 72 часа.

Държавното обвинение е сезирано от управителя на БНБ, че тегленията са извършени на 19 юни, само ден преди банката да бъде поставена под особен надзор и в нея да влязат квестори. От трезора на банката са били изтеглени в брой сумите 93 139 500 евро, 23 657 575 лева, 45 000 щатски долара, като общата сума възлиза на 205 887 223 лева.
До момента са разпитани изключително голям брой свидетели, иззети са документи и записи от охранителни камери, назначени са графологична и техническа експертизи, съобщават още от прокуратурата. Провежда се оглед на трезора на КТБ и се подготвят документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Василев. Това значи, че ще бъде издадена европейска заповед за ареста на банкера.

Орлин Русен е роден през 1967 г. Започва банковата си кариера в Централна кооперативна банка през 1993 г. От 1999 г. работи в ТБ „България инвест” АД. На следващата година постъпва в Корпоративна търговска банка. Бил е начело на управление “Левова наличност и ценни книжа”, а след това и прокурист. От 2003 г. става изпълнителен директор на банката, а две години по-късно – и председател на Управителния съвет. Отговаря за ликвидността, сигурността, счетоводството, обслужването на клиенти и дейността, свързана със статистиката и банковите регулатори, става ясно от сайта на КТБ.
По-рано днес в специално изявление БНБ съобщи, че липсват, „а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата”, съществени части откредитните досиета в размер на 3,5 млрд. лв., от 5,4 млрд лева общ кредитен портфейл. Значителна част от сумата сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер Цветан Василев, отбелязват от БНБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *