Отнемат лиценза на КТБ

Българската народна банка дава пресконференция за одита в Корпоративна търговска банка. На нея от ръководството са поканени само определени медии, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Сметките на гражданите и фирмите в Корпоративна търговска банка ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България, която ще бъде одържавена.Това заяви управителят на БНБ Иван Искров, предаде Дарик.

За Креди Агрикол България ще бъдат осигурени достатъчно средства от Фонда за гарантиране на влоговете, държавния бюджет и Българската народна банка.

Креди Агрикол ще бъде преименувана, съобщи Иван Искров. По думите му след одита е установено, че „Креди Агрикол България“ е много добре управлявана банка. „Оздравената държавна банка ще бъде отворена на 21 юли“, съобщи Искров.

Не по този начин стоят нещата вКорпоративна търговска банка, чийто лиценз ще бъде отнет.Привилигировани кредитори в случая ще бъдат държавата в лицето на МФ и Фонда за гарантиране на влоговете.

В Корпоративна търговска банка ще останат само сметките на мажоритарния собственик и свързаните с него фирми, които няма да бъдат защитени.

Чрез трето лице мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е изтеглил в кеш близо 205 887 223 лева, като по-голямата част от сумата е била в евро.Това се е случило на 19 юни, като парите са взети само срещу разписка.

На 18, 19 и 20 юни след множество медийни и една странна пресконференция на членове на управителния съвет на Корпоративна търговска банка са изтеглени 1 млрд. лева.Квесторите не са успели да открият досиетата на кредитори за 3,5 млрд. лева, като общият кредитен портфейл на Корпоративна търговска банка е 5,4 млрд. лева. Не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и дали могат да обслужват кредитите си, допълни Искров.

По думите му става дума за умишлени действия. Докладът на квесторите, както и на независимите одитори в Корпоративна търговска банка ще бъдат предадени на главния прокурор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *