Армейски локаут за испанските авиодиспечери

Военните поеха управлението на въздушното движение в Испания след масово неявяване на работа на авиодиспечерите.Това съобщи министърът на вътрешните работи Алфредо Перес Рубалкаба, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес, предаде БТА. Въздушният трафик на второто по-големина испанско летище Барселона късно снощи започна постепенно да се възстановява, след като диспечерите дойдоха на работа.

Масовото им отсъствие предизвика хаос в авиотранспорта в страната, след като властите бяха принудени да затворят осем летища, сред които и мадридското. Полетите от летище Барселона постепенно се подновяват с изключение на тези за Мадрид и Балеарските острови, посочи управлението на испанските летища и въздухоплаване (Aena), без да уточни дали и останалите испански летища са възобновили работа.

Снощи въздушното пространство в почти цяла Испания с изключение на южната област Андалусия бе затворено заради изненадващата стачка на 90 процента от авиодиспечерите Много от диспечерите не са се явили на работа, под предлог че са болни. Действията им се възприемат като прикрита стачка. Това става в навечерието на пет неработни дни заради голям празник в Испания. Нарушеният въздушен трафик засяга близо 250 000 души, посочи говорител на Aena.

По-рано снощи испанският министър на транспорта Хосе Бланко заяви, че правителството няма да се поддаде на шантажа на авиодиспечерите, превръщащ гражданите в заложници. Поведението на диспечерите е недопустимо. Затова правителството ще действа най-решително и твърдо, използвайки цялата сила на закона, за да се справи със създалата се ситуация, каза министърът.

Диспечерите в Испания от дълго време преговарят с държавното управление на летищата и въздухоплаването за заплатите, условията на труд и полагащите им се привилегии.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *