Румънските роми отново стават ”цигани”

Румънските роми вече ще бъдат цигани, след като правителство в Букурещ подкрепи предложението двете наименования да бъдат сменени в официалните документи на страната.Мотивът е, че приликата в звученето между „ромски“ и „румънски“ води до обърквания, съобщи в. „Журналул национал“, цитиран от „Стандартнюз“.

Предложението за смяна на названието бе направено от депутата от управляващата Демократично-либерална партия Силвиу Пригоана. Инициативата предстои да бъде обсъдена в парламента въпреки протестите на ромската общност в страната.

Във вторник в Букурещ стотина роми се събраха пред парламента, за да изразят недоволството си срещу идеята. Те заявиха, че думата „циганин“ е обидна. Протестиращите скандираха „Ние сме роми, не цигани“. Организации, занимаващи се със защита правата на ромите, заявиха, че наименованието „цигани“ има негативен смисъл в Румъния, където дискриминацията на тази група е широко разпространена.

Според официални данни в северната ни съседка живеят около 530 хиляди роми. Според други източници обаче реалният им брой е около 2,5 милиона души, но те не се регистрират поради страх от дискриминация.

Новите вълнения около ромите идват само броени дни, след като румънският национален съвет за борба с дискриминацията санкционира външния министър Теодор Баконски заради негови спорни изявления за ромската общност.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *