Атина оряза значително прогнозите си за икономическия ръст през тази година

Гръцкото правителство направи значителна корекция на прогнозите за ръста икономиката през тази година, пише Reuters. Според новите очаквания, публикувани от властта в проект за реформи, през 2015 година икономиката на страната ще расте с около 0,8%.

През март Атина изпрати на своите кредитори прогнози за ръст на икономиката в рамките на 1,4 на сто за тази година. В края на 2014 година пък очакванията бяха за увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) с 2,9 на сто.

Значителното орязване отново повдигна въпроси относно фалит на Гърция, посочва още Reuters.

Причината за негативните очаквания е несигурността относно получаването на помощ от кредиторите и по-ниските от очакваното приходи в хазната през 2014 година. Но все пак правителството очаква ръст на икономиката през тази година, макар и в рамките под 1 на сто.

Още през миналага година Гърция показа признаци за излизане от дълбоката рецесия, която сви БВП на страната с 25% за период от шест години, съкрати работни места и понижи жизнения стандарт на хората.

В своята прогноза Европейската комисия очакваше през тази година страната да продължи възхода си с ръст на БВП от 2,5%. В последния си преглед обаче Брюксел посочи, че заради нестабилността в Гърция, наблюдавана от края на 2014 година, икономическият ръст ще бъде в рамките на 0,5%.

В началото на следващата седмица разговорите между Атина и кредиторите продължават. Междувременно германският финансов министър Волфганг Шойбле коментира, че не очаква споразумение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *