В кои държави се консумира най-много бира?

Дори и в най-тежките си времена, едно от нещата, които хората винаги ще продължат да купуват и да консумират, е бирата, коментира CNBC. Кои обаче са нациите, които консумират най-много бира на глава от населението?

Не е изненадващо, че на челно място в класацията е Чехия. На глава на населението в страната се пада по 156 литра бира. Чехия е и първата държава в света със собствен музей на бирата, както и с първия учебник за правене на бира.

Второ място в класацията се отрежда на Ирландия със 131,1 литра бира на човек. Оригиналната пивоварна на най-известната ирландска бира, Guiness, има договор за наем за 9000 години за имота си с вечна цена за наема от 45 ирландски лири на година.

Челната тройка се оформя от Германия, където на човек се падат по 115,8 литра бира на човек. Страната става изключително популярна дестинация през есента заради своя Октоберфест. За първи път фестът се е състоял на 17 октомври 1810 г., като всъщност е бил сватбеното тържество на принц Лудвиг I и принцеса Тереза.

С почти еднакъв размер консумация на следващите места са Австралия и Австрия – съответно с 109,9 литра и 108,3 литра на глава на населението. През 1954 г. в Австралия Боб Хоук записва рекорд за книгата на Гинес, като изпива 2,5 пинта бира (около 1,5 литра) за 11 секунди. По-късно Хоук става министър-председател на страната.

Челните десет места се затварят от Великобритания, Белгия, Дания, Финландия и Люксембург. Според статистиките в Белгия има около 1 200 марки бира, като всяка една си има своя собствена специална чаша, в която се предполага, че трябва да бъде сервирана.

Според други статистики пък датчаните са едни от най-щастливите хора на света.

Дали има връзка между двете статистики, заключенията оставяме на вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *