Сърбия сложи край и на Турски поток

Белград смята за невъзможно строителството на отклонение на газопровода „Турски поток“ на сръбска територия. Това заяви сръбският президент Томислав Николич в интервю за агенция „Интерфакс“.

„Смятам реализацията на „Турски поток“ (на територията на Сърбия – бел.ред.) за невъзможна. По това направление няма да получаваме газ“, каза Николич, пише Mediapool.

По думите му Белград не е съгласен със санкциите срещу Русия, но след присъединяването си към Европейския съюз Сърбия ще трябва да следва общата политика на Европа.

В сряда руската компания „Газпром“ съобщи, че първата тръба на морския газопровод „Турски поток“ от Русия до западна Турция ще заработи след година и половина – през декември 2016 г.

Съобщението дойде след преговори между министъра на енергетиката на Турция Танер Йълдъз и президента на „Газпром“ Алексей Милер.

Първата тръба на газопровода ще е предназначена за доставките в западната част на Турция, които ще заменят транзита на руски газ през Украйна (и съответно България – бел. ред.). Следващите три тръби на газопровода се планира да заменят доставките на руски газ през Украйна за Централна и Южна Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *