„Ауди“ А3 беше избрано за световен автомобил на годината

„Ауди“ А3 беше избрано за световен автомобил на годината в традиционния конкурс, финалът на който се проведе в рамките на автосалона в Ню Йорк. 69-членното жури от автомобилни журналисти от 22 страни предпочете модела на концерна от Инголщад пред „Мазда“ 3 и БМВ Серия 4, който също достигнаха финала. Пресяването тази година беше между 24 модела, от който половината продължиха наред, за да останат само три в последната фаза от конкурса.

В аргументите на журито се посочва, че макар А3 да взима назаем стилистични елементи от по-големите модели на концерна, то впечатлява с атмосферата в салона, избора от мотори и четирите варианта – сeдан, хечбек с три, и пет врати и кабрио. През миналата година за световен автомобил беше избран „Фолксваген Голф“. Преди това с отличието триумфираха „Фолксваген Ъп“, „Нисан Лийф“, Фолксваген Поло“, „Фолксваген Голф“, „Мазда“ 2, „Лексус“ LS460, BMW 3 Серия и „Ауди“ А6.

В категорията „луксозен автомобил на годината“ спечели новата S-класа на „Мерцедес“, като до финала стигнаха още „Бентли Флайнг Спур“ и „Рейндж Роувър Спорт“. За най-добър спортен автомобил беше обявено „Порше“ 911 GT3, което се справи с конкуренцията на „Ферари“ 458 Специале и „Шевролет Стингрей“.

БМВ i3 грабна две отличия – за дизайн и за зелен автомобил на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *