ЕС отбелязва десетата годишнина от най-голямото си разширяване

На 1 май 2004 г. Европейският съюз осъществи най-голямото разширяване в историята си, като прие десет нови страни и така общият брой на еврочленките достигна 25. Новите страни – Полша, Чехия, Унгария, Словения, Словакия, Литва, Естония, Латвия, Кипър и Малта – включиха 73 млн. души в ЕС и изместиха границите му на изток.

„Разширяването е в ДНК на Европа“, заяви на пресконференция еврокомисарят по разширяването и политиката на съседство Щефан Фюле по повод навършването на 10 години от разширяването на ЕС с 10 държави.

Еврокомисарят Фюле посочи в отговор на въпрос за бъдещи разширения на ЕС, че се надява на „добро решение“ през юни за начало на преговори за присъединяване с Албания. Седем държави чакат на вратата на ЕС в момент, в който някои държави от Общността започват да се съмняват в смисъла на членството, допълни той.

В писмено обръщение по същия повод председателят на Европейския парламент Мартин Шулц определи събитието като историческо и допринесло за придвижването на континента напред към цялостното му обединение и помирение след края на Студената война. По неговите думи събитията в Украйна показват как обикновените хора се борят за ценностите, които са даденост в ЕС.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу разпространи видео обръщение, в което заяви, че разширяването от 2004 г. е допринесло за обединението на Европа, разделена изкуствено в продължение на десетилетия. По неговите думи 10 години по-късно Европа е по-силна, сигурна и богата. „Заедно струваме много повече в света“, добави Барозу.

Влизането на новите страни направи от ЕС един от най-важните икономически и социални световни съюзи. 25-те страни отпразнуваха подобаващо разширяването на Европа в ирландската столица, докато Ирландия държеше председателството на ЕС през 2004 г.. Полша, Словения, Словакия, Унгария, Чехия, Естония, Литва, Латвия, Малта и Кипър бяха приветствани с „добре дошли в нова Европа“ от тогавашния председател на Европейската комисия Романо Проди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *