Бюджетът на Гърция е отбелязал първичен излишък от 1.5 млрд. евро за началото на годината

Бюджетът на Гърция е отбелязал първичен излишък в размер на 1.5 млрд. евро през първото тримесечие на тази година срещу първичен излишък от 520 млн. евро за същия период на 2013 г. и заложена цел за първичен излишък от 878 млн. евро, предаде радио „Атина“, цитирано от БТА.

Това се вижда от окончателните данни за изпълнение на държавния бюджет на Гърция за първите три месеца на настоящата година, според които дефицитът на централното правителство е възлязъл на 448 млн. евро спрямо дефицит от 1.3 млрд. евро през същия период на 2013 г. и заложена цел за дефицита от 1.08 млрд. евро.

Размерът на чистите приходи в бюджета е възлязъл на 12.7 млрд. евро, като е отбелязал ръст от 136 млн. евро или 1.1 на сто спрямо заложената цел.

Днес гръцкото правителство ще внесе в парламента средносрочна програма за финансова стабилност за периода 2015-2018 г. Очаква се програмата да бъде гласувана до понеделник, когато е заседанието на Еврогрупата. На него заместник-финансовият министър Христос Стайкурас ще постави въпроса за ново облекчаване на гръцкия дълг.

Миналата седмица европейската статистическа служба Евростат потвърди официално, че през 2013 г. Гърция е постигнала първичен излишък в държавния бюджет в размер 0.8 процента от брутния вътрешен продукт.

Атина смята, че този факт открива пътя към „начало на дискусия за облекчаване на дълга“ в посока на удължаване на сроковете за погасяване на кредитите и намаляване на лихвите по тях и че това е възможно на базата на споразуменията, постигнати с партньорите от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *