Рестрикциите на Китай обезцениха биткойна с над 14%

Биткойнът изгуби над 14% от стойността си през уикенда, след като една от най-големите борси за търговия с дигиталните пари потвърди, че е била засегната от строгите мерки на китайското правителство.

BTC China съобщи, че вече не приема депозити от China Merchant Bank вследствие на решение на ръководството на банката. Главният изпълнителен директор Боби Лий потвърди пред CNBC, че борсата е получила телефонно обаждане от банката с официална молба за блокиране на трансакциите.

~По думите на Лий решението е дошло от „началниците в главния офис в Пекин“. Той допълни, че всички останали тегления от други китайски банки се движат както обикновено.

Според BTC China Китай допринася за нарастващата несигурност относно регулирането на криптовалутата. По-рано местните медии съобщиха, че 15 април е възможен срок, определен от Китайската централна банка, до който кредиторите в страната е трябвало да замразят сметките си в борсите за търговия с биткойни.

Спекулациите относно регулирането започнаха в началото на декември 2013 г., след като цената на криптовалутата се покачи на фона на нарастващия ентусиазъм от страна на китайските инвеститори. Изявление на централната банка от 5 декември миналата година предупреди за рисковете, свързани с биткойна, посочвайки, че китайските финансови институции не трябва да търгуват с цифровата валута.

През миналия месец в информация на китайския новинарски сайт Caixin се посочи, че Китайската централна банка е въвела мерки, насочени към 15 платформи за търговия с биткойни. Според новината банките, сред чиито клиенти са тези компании, ще бъдат наказани, ако не преустановят взаимоотношенията си с тях до края на април.

Лий подчерта, че единствената официална насока спрямо биткойна от страна на китайските власти продължава да бъде съобщението от 5 декември. „Няма никакви нови насоки“, отбеляза той, но допълни, че е готов да предприеме „подходящите стъпки“ за запазване на стабилността на компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *