Аферата КТБ ще ни струва над 10 милиарда

Аферата КТБ постоянно ще взривява българската политическа и икономическа действителност в следващите 10 години. Страната ще бъде „ограбена“ с около 10-14 млрд. лева. Цветан Василев ще осъди държавата и ще се наложи да му се платят всичките загуби. По този начин той ще изкара много пари от съсипването на банката.

Това прогнозира в ефира на БНР финансовият анализатор Светозар Гледачев:

„Оманският фонд, който има 30% от акциите в КТБ – 180 млн. лева, съди България във Вашингтон за 700 млн. евро. Това е повече от 8 пъти повече от уставния капитал на Фонда в банката. Сложете уставния капитал на Василев и ВТБ и изчислете колко милиарди ще се дадат.
Цветан Василев ще ни осъди, защото по документи в последните 10 години банката е била по документи блестяща и заверявана от един от най-големите одитори в света. Международните институции и съдилища вярват на документи, а по документи тя е била обезпечена, активна и блестяща.“

Всеки долар или лев в света може да се проследи, но гражданите никога няма да разберат къде са отишли парите от КТБ, категоричен беше Гледачев. Той твърди, че ние, гражданите, нищо не печелим от този международен одит.

„Това политиците го правят, за да ни замажат очите. На практика КТБ продължава да се разграбва и ще се разграбва още дълго време. Има много начини за легално крадене и източване на банката. В момента 99,3% от кредитите са необслужвани. При теглене на кредит има обезпечения, гаранции в някаква форма. Кредитите не се отпускаха така, а в случая – почти 100% никой да не си обслужва кредитите. Това е невъзможно и това е друга форма на източване на банката“, обясни финансовият експерт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *