Единствено в далечен Майот живеят по-бедно от Българския Северозапад

Единствено във френския департамент Майот, остров, който се намира между Мадагаскар и Мозамбик, хората живеят по-зле, отколкото в Северозападна България. Това показват последните данни на Евростат за икономическите дисбаланси в ЕС. Колонизираният през 1500 г. от Франция остров е най-бедната територия в общността. Следват пет български области, а сред десетте най-бедни европейски региона след българските са три румънски и един унгарски.

На първо място по брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението е Централен Лондон – с 325% от средното за ЕС. След столицата на Англия са Люксембург (258% от средното ниво), Брюксел в Белгия (207%), Хамбург в Германия (179%), Грьонинген в Холандия (187%), Братислава в Словакия (184%), Стокхолм в Швеция (179%), Ил дьо Франс във Франция (175%) и Прага в Чехия (173%).

В Северозападния регион на България БВП на човек е 30% от средното за ЕС. В класацията следват Северен централен (31%) и Южен централен регион (32%). В списъка на най-бедните европейски територии са и Североизточният (35%) и Югоизточният (37%). Единственото изключение е Югозападният регион, където БВП е 72% от средния за ЕС. По-предната позиция обаче се дължи единствено на столицата София, докато в другите области – Перник, Кюстендил, Благоевград, данните са съпоставими с останалите региони.

Въпреки че данните на Евростат са от 2013 г., положението в момента – 2 години по-късно, не се е променило съществено. Драматичната разлика в стандарта на живот между бедните и по-богатите райони на страната не е спирала да расте от 2009 г. насам. Безработицата в цели 7 области на Северна България е над 60%, показа скорошен анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *