АФП: Няма криза за производителите на патешки дроб

Благодарение на евтината работна ръка производителите на патешки дроб от България и гъши дроб от Унгария – основни чуждестранни доставчици на продукта за френския пазар, се справят с финансовата криза и чакат спокойно коледните и новогодишните празници.
„Кризата със зърното, предизвикана от сушата през 2007-2008 г. ни засегна много повече от сегашната икономическа криза. След спада миналата година производството се възстанови“, доволен е председателят на Съюза на птицепроизводителите в България Борис Стоименов.
Втора по производство на гъши дроб след Франция, страната залага на добив от близо 2200 т тази година, спрямо 2006 през миналата и 2214 през предходната. Унгария, която е на второ място в света по всички видове черен дроб с около 2600 т годишно, се възползва от позицията на почти пълен монополист в производството на гъши дроб с 1800 т годишно.

Във Франция отглеждането на гъски за черен дроб е почти изцяло изоставено, тъй като изисква повече време и средства, отколкото отглеждането на патици, обясняват експерти. Според изпълнителния директор на компанията „Унгерит“ Йожеф Магияр, отрасълът в Унгария не се чувства особено зле, тъй като „за разлика от първото тримесечие, което не беше успешно, западните купувачи започнаха да се завръщат“.
Двете страни имат предимство, подчертава и експерт в България. Работната ръка и храните са по-евтини и се инвестира по-малко в инфраструктура за отглеждане, угояване и клане. „В България ние оцеляваме благодарение на непобедимата цена на работната ръка, която е четири пъти по-ниска, отколкото във Франция. Нашата продукция е намаляла с 30%, но ние поддържаме цените си с 3-4 евро на килограм по-ниски от френските“, отбелязва Пламен Челебиев, собственик на „Волекс“. Това е единствената българска фирма, която има затворен цикъл – от мътенето на яйцата до производството на пълна гама дроб.
Французинът Мишел Коле, който е партньор на „Волекс“ признава, че във Франция винаги има предразсъдъци относно качеството. Според него обаче „тревогите, табутата и шовинизмът намаляват“. Веригите за хранителни стоки забелязват, че качеството е едно и също и оценяват конкурентноспособността. Вили де Нееф, белгийски производител в България, който е доставчик за 800 супермаркета във Франция и Белгия, твърди, че кризата не го засяга и че произвежда между 4 и 5 т гъши дроб на седмица. Той обяснява, че предоставя промишлен продукт с много малък марж на печалба за нова клиентела, която наскоро е открила евтиния гъши дроб. Благодарение на ниската цена на работната ръка, неговият продукт е с 20-25% по-евтин от този във Франция или Белгия. Още едно предимство на българските и унгарските производители е, че птиците се гушат в общи клетки, за разлика от Франция, където се инвестира в скъпи индивидуални клетки. Според европейска директива за добруването на животните от 2011 г. в птицефермите ще трябва навсякъде да се мине на общи помещения.
Кризата поощри производителите да диверсифицират своите клиенти – обръщайки се към Русия, Украйна, арабските страни и Югоизточна Азия. Техните продукти се продават вече в Западна Европа, а перата – в Европа и Азия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *