Гръцкият дълг достигна 300 млрд. евро

Гръцкият държавен дълг достигна 300 млрд. евро (442 млрд. доалра), най-високият в модерната история на страната, заяви зам.-финансовият министър на южната ни съседка в днешното си изказване пред парламента.

В Европа се засилва тревогата от ситуацията в Гърция, която изнемогва под бремето на огромния държавен дълг и се превръща в проблем за цялата еврозона, какъвто бе Ирландия в разгара на икономическата криза, предаде Франс прес.
Европейският комисар за икономиката Хоакин Алмуния прикани гръцкото правителство да вземе допълнителни мерки, за да намали дефицита, който се превръща в заплаха за цялата еврозона.
Прогнозите за дефицита в Гърция бяха коригирани нагоре – предвижда се той да достигне 12,7% от БВП през 2009 и 9,4% през 2010 г., а държавният дълг да съставлява 113% от брутния вътрешен продукт до края на 2009 и 120% през 2010.
Гръцкият министър на финансите Георгиос Папаконстантину се опита днес да внесе успокоение с обещанието, че правителството ще направи всичко необходимо, за да възстанови загубеното доверие.
Но трудностите, които преживява страната, съживяват страховете за здравината на европейската икономика, посочва АФП.
След Ирландия и Испания, Гърция бе санкционирана от рейтинговите агенции.
Извън еврозоната Унгария, Румъния и Латвия получиха значителни помощи от ЕС, за да се справят с кризата.
Кабинетът Папандреу внася в парламента законопроект за уреждане на дълговете на фирми, бизнесмени и домакинства към банките, пише гръцкият в. „Адезмемфос типос“.
Законопроектът се очаква да даде глътка въздух на около десет хиляди задлъжнели домакинства, отбелязва в. „Елефтеротипия“.
Приказките свършиха, вземете крути мерки, за да избегнете банкрута, приканва в. „Авриани“.
Изданието вини правителството, че няма смелост да огласи мерки за овладяване на надвисналия над страната финансов крах и да убеди пазарите, че е в състояние да намали бюджетния дефицит и публичния дълг и да спре спекулативните игри на Атинската фондова борса.
В. „Врадини“ отбелязва, че кабинетът търси консенсус, за да обяви непосилните мерки на фона на непрестанния срив на акции, ценни книжа и на доверие към страната.
Дълговете – национална заплаха за Гърция, посочва в. „Метро“.
Финансовата безизходица застрашава националния суверенитет на Гърция, цитира в. „Етнос“ предупреждението, отправено вчера от премиера Папандреу на заседание на кабинета.
Вестникът подчертава, че международният натиск върху Гърция става все по-силен и че мерките, които правителството ще трябва да вземе за излизане от кризата вероятно ще бъдат по модела на Ирландия.
Гръцката държава се намира в интензивното… дефицитът застрашава националния суверенитет, допълва в. „Логос“.
Икономиката на Гръция преживява най-лошите си дни от последните десетилетия и я очакват още по-лоши, европейски партньори, политици и делови среди апелират за сформиране на правителство на националното единство, което да изведе страната от кризата, коментира в. „Пондики“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *