България има интерес от проектите с Русия

Четири двустранни документа бяха подписани на 13-тата сесия на Българо-руската комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.
Двамата съпредседатели – министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко, подписаха протокол от заседанието.
Подписано са Рамково споразумение за проектиране и строителство на хидровъзел „Индже войвода“ и Меморандум за взаимно разбирателство за сътрудничество в областта на метрологията между Българския институт по метрология и Федералната агенция за техническо регулиране и метрология на Русия.
Подписан беше и план за консултации между министерствата на външните работи на двете страни за 2010 г.
Енергетиката е област на стратегическо сътрудничество между двете страни,
макар да няма нов документ в тази сфера.

Министър Трайков декларира, че България принципно подкрепя увеличаването на капацитета на газопровода „Южен поток“ и в консултации с европейските си партньори ще подкрепи идеята той да бъде обявен за обект от общоевропейско значение.
„За нас това е много важно и руската страна е благодарна на България“, каза министър Шматко пред журналисти.
Българската страна е получила от руснаците поисканите подробни разяснения във връзка с тяхното предложение за удвояване на капацитета на газопровода – от 31 на 63 млрд. куб. м годишно, съобщи министър Трайков.
По думите му започват преговорите по същество на корпоративно равнище за уреждане на всички аспекти на двустранните отношения, свързани с транзита и доставката на природен газ.
Основно място при разговорите са заели големите проекти,
подписани през януари 2008 г. при последното посещение на Владимир Путин като държавен глава. България е заинтересована от тяхното осъществяване, отбеляза министър Трайков.
По думите му изпълнението на проектите трябва да стане при условията на икономическа целесъобразност, правилно структуриране на разходите и в съответствие с националните и европейските екологични изисквания.
По отношение на АЕЦ „Белене“ руският министър заяви, че на консултациите е била потвърдена съвместната заинтересованост за успешната му реализация.
За проекта „Бургас-Александруполис“ Сергей Шматко каза, че руската страна проявява пълно разбиране за това колко важно за България е да се направи екологична експертиза по проекта и да се намерят отговори на всички въпроси, в т.ч. и на протесненията на гражданите на Бургас.
Планираме и занапред сътрудничество по проекта, като едно от най-важните неща по него е подготовката на ОВОС в съответствие с българското и европейското законодателство, заяви руският министър.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *