А ако Кадафи използва иприт?

През следващите дни силата на въздушните удари на международната военна коалиция, действаща в Либия с одобрението на ООН, няма да намалее. Напротив – бомбардировките ще стават все по-интензивни. Такова е посланието както на Пентагона, така и на пътуващите с президента Обама в Латинска Америка съветници по сигурността.
Интензивните бомбардировки имат за цел да парализират максимално бързо военната мощ на Кадафи, което от своя страна би позволило на САЩ – главната сила в операцията, да се оттеглят „на задната седалка” в разширяващата се международна коалиция срещу Кадафи. Остава неясно обаче дали този план ще може да бъде осъществен, тъй като американският президент е под голям вътрешен натиск – от него се очаква да запази водещата роля на САЩ и да осигури смяна на режима в Либия.
Неутрализирането на диктатора – цел № 1
„Ако не успеем да допринесем за оттеглянето на Кадафи, въпреки че президентът ни е казал, че той трябва да си върви, престижът на Америка ще пострада сериозно, и то навсякъде по света”, заяви влиятелният сенатор Джо Либерман в интервю в неделя. Либерман е само един от многобройните гласове в американските политическите среди, които настояват за по-категорични действия в Либия.
Няма никакво съмнение, че както САЩ, така и главните им съюзници, а и голяма част от арабските държави, искат да видят гърба на Муамар Кадафи. Но как би могло да се постигне това без „ботуши на терена”, т.е. без намеса на международни сухопътни войски, и как биха могли да бъдат предотвратени евентуални негативни последици, са все въпроси без ясен отговор.
Засега военните от Пентагона казват, че следват фазите на плана за неутрализиране на капацитетите на Кадафи, и че ще спрат едва след като са постигнали целите си. Какви са те обаче? Ето как ги формулира командващият Съвета на началник-щабовете на САЩ адмирал Майкъл Мълън: „Ние искаме Кадафи да оттегли войските си от всички части на страната и да ги върне в казармите. Да спре атаките срещу собствения си народ. И след това да не пречи по никакъв начин на доставките на хуманитарна помощ, която е крайно необходима в момента.”
Но дори постигането на тази краткосрочна военна цел ще доведе неизбежно до дълбоки политически последици. Ако Кадафи бъде неутрализиран във военно отношение, но остане на власт, обграден от готови да умрат за него хора, Либия неминуемо ще се разцепи. Но тази ситуация изглежда малко вероятна, тъй като полковник Кадафи вече декларира решението си да се бори „до смърт срещу агресията” на Запада. Той щял да стори това с всички сили и средства и обеща дори дестабилизиране на целия Средиземноморски район – нещо, което масивната военна мощ на коалицията няма да толерира.
Демонстрации на военно превъзходство
Нанесеният удар по резиденцията на либийския лидер в Триполи започва да дава отговори на въпроса каква точно е стратегията на САЩ и техните партньори. Почти веднага след нападението Пентагонът потвърди, че мишена е бил не Кадафи, а сграда, в която се е помещавал командно-контролен център на либийската армия. Анализаторите интерпретират тази акция като опит за демонстрация на военно превъзходство, с цел да бъдат обезверени най-верните привърженици на Кадафи.
Резолюцията на ООН дава право на коалицията да действа „с всички необходими средства” за защита на цивилното население в Либия, но разбира се не предвижда смяна на режима. Поставянето на Кадафи в пълна изолация – както военна, така и политическа, ако това може да бъде постигнато – може да се окаже единственият начин той да бъде принуден да се оттегли без опасност от нова вълна на насилие и без да се налага ескалация на международната военна намеса.
Но отговорът на Кадафи на тази стратегия е непредвидим – съществуват силни опасения за това какви ще са следващите му действия, ще включат ли те взривяване на петролни кладенци, използване на човешки щитове или дори на иприт. Едно обаче е ясно: следващите дни ще са критични и ще определят бъдещето не само на Кадафи и Либия, но и на целия свят.

Соня Каникова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *