Ситуацията в Либия: новини с много неизвестни

Това изявление направи американският министър на отбраната Робърт Гейтс. Според думите му Съединените щати и за в бъдеще ще участват във военните действия, но ролята на американците „няма да бъде доминираща“. Според американските сводки, по време на военните действия, либийската противовъздушна отбрана „е понесла съществени поражения“, а зоната, забранена за полети за авиацията на Кадафи вече е практически установена. В НАТО в същото време все още няма съгласие относно следващите координирани стъпки. Според съобщения от Триполи, през нощта в града са се чували силни взривове, чували са се и изстрели от зенитни оръжия. Облаци дим са се издигнали над района Баб ал Азизия, където е разположена резиденцията на Кадафи. Предполага се, че там е паднала ракета. Очевидци твърдят, че на разположените наблизо сгради са доста пострадали, разрушена е четириетажна административна сграда, но не се съобщава за човешки жертви. При това Пентагонът отрича, че целта му е унищожаването на либийския лидер. По-рано официален представител на либийското правителство съобщи, че е наредено прекратяването на огъня, но според САЩ , верните на Кадафи войски са нарушили заповедта.
В същото време либийската телевизия предаде изявление на народния комитет по международните връзки на Либийската Джамахирия, в което се иска незабавно Съветът за сигурност на ООН да се събере, за да обсъди „френско- британско- американската агресия“. Според изявлението, Либия смята, че е в правото си да използва „като самоотбрана“ военната си авиация.
Представител на Пентагона заяви, че във въздушните удари са взели участие най-малко 18 самолета на ВВС на Съединените щати, в това число и стратегически бомбардировачи В-2 „Стелс“. Съобщава се, че по Либия са изстреляни повече от 110 ракети. Световните медии съобщават, че френската авиация е нанесла удари по правителствени войски, които настъпват към Бенгази, град- контролиран от бунтовниците. По цели в Триполи и в град Мисурата са били изстреляни крилати ракети.
Същевременно в изявление на кубинското външно министерство се казва, че Куба решително осъжда „военната намеса във вътрешните работи на Либия“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *