А. Ливърис: Трябва да свикваме с бавния растеж

Близо шест години след началото на финансовата криза световната икономика продължава да се възстановява. Първата половина на 2014 г. вече е в историята. Докато очакваме данните за растежа на най-големите световни икономики за второто тримесечие, водещите международни финансови институции вече понижиха прогнозите си за глобалния растеж.

„Живеем в свят на бавен растеж“ – по този начин изпълнителният директор и председател на химическата компания Dow Chemical Андрю Ливърис описа световната икономика пред CNBC.

„Икономиката отпреди кризата трябва да се разглежда като балон. Растежът от порядъка на 5% вече е в миналото. Сега при темп на глобалния икономически растеж от около 3 – 3,5% би трябвало да сме много доволни, но това не се случва, тъй като световната икономика е прекалено разбалансирана“, смята той.

Миналия месец Световната банка понижи прогнозата си за глобалния растеж до 2,8% от 3,2%, предвидени през януари.

„Най-оптимистичен съм за американската икономика. И все пак растеж между 1,5 и 2,5% не е достатъчно добър за нас“, споделя Ливърис.

На срещата си през юни Федералният резерв на САЩ (Фед) понижи прогнозата си за растежа на САЩ през 2014 г. до 2,1 – 2,3% от предишната прогноза за 2,9%.

Международният валутен фонд (МВФ) също намали очакванията си за представянето на най-голямата икономика в света, прогнозирайки икономически растеж през 2014 г. от 1,7%. Как се представи щатската икономика – ще разберем следващата седмица, когато ще бъдат публикувани първите оценки за прираста на БВП през второто тримесечие. През първото икономиката на САЩ се сви с 2,9%.

Втората по големина икономика – Китай, вече оповести данни за икономическия си ръст през второто тримесечие. БВП на Поднебесната империянарасна със 7,5% на годишна база. Великобритания пък постига забележителен растеж сред държавите членки на Г-7. В периода април-юнибританската икономика записа ръстот 0,8% на тримесечна и 3,1% на годишна база.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *