ЕС ще реши през септември дали Ирландия да изплати предсрочно кредитите към МВФ

Финансовите министри на еврозоната ще обсъдят през септември дали да разрешат на Ирландия да изплати по-скъпите си спасителни заеми, предоставени от Международния валутен фонд (МВФ), преди страната да се издължи на европейските спасителни фондове, пише Ройтерс.

Когато през 2010 г. изгуби достъп до международните финансови пазари, Ирландия взе заем от МВФ и получи помощ от Европейския фонд за финансова стабилност (European Financial Stability Facility – EFSF) и Европейския финансов стабилизационен механизъм (European Financial Stabilization Mechanism – EFSM) на обща стойност 67,5 млрд. евро, припомня агенцията.

Заемите на МВФ, които съставят една трета от общата сума, са по-скъпи от кредитите, предоставени от европейските фондове. А в момента дори Ирландия може да заема по-евтино от пазарите.

Поради тази причина Дъблин иска да се издължи на МВФ, за да спести от разходите по управление на кредитите. Но по силата на спасителното споразумение по-ранните плащания трябва да бъдат разпределени пропорционално към всички кредитори, не само към един.

Клаузата обаче може да бъде променена, ако финансовите министри на еврозоната се откажат от правото си за предсрочно погасяване. Освен това според представители на МВФ и някои дипломати, ако е налице политическа воля, то може да бъде оказана помощ на Ирландия по отношение на изплащането на дълговете й.

Ирландия се върна към растежапрез първото тримесечие.В периода януари-март брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 2,7% на тримесечна и с 4,1% на годишна база. Това бе най-силният ръст от края на 2012 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *