Байдън обсъжда опасностите от изкуствения интелект с директорите на Google и Microsoft

В тази година изкуственият интелект става все по-популярен, с много компании на пазара, които предлагат продукти, подобни на ChatGPT. Въпреки това има опасения относно нарушаването на личната неприкосновеност и потенциални измами и кампании за дезинформация.

Байдън, който е експериментирал с ChatGPT, изрази необходимостта да се намалят рисковете от изкуствения интелект за нашите хора, обществото и националната сигурност.

По време на срещата беше обсъдено значението на прозрачността с политиците, оценката на безопасността на продуктите и защитата им от злонамерени атаки.

Вицепрезидентът Камала Харис изрази потенциални опасения, свързани с безопасността, неприкосновеността на личния живот и гражданските права, като подчерта правната отговорност на компаниите да гарантират безопасността на своите продукти, свързани с изкуствения интелект.

Националната научна фондация обяви инвестиция в размер на 140 милиона долара за създаване на седем нови изследователски института, свързани с изкуствения интелект, а федералното правителство публикува политически насоки за използването на изкуствения интелект.

Въпреки това, регулаторните органи в САЩ имат трудности в регулирането на технологиите в сравнение с европейските правителства. За да се справят с това, Съветът за търговия и технологии между САЩ и ЕС работят по този въпрос.

Администрацията на Байдън представи законопроект за правата на изкуствения интелект, рамка за управление на риска и изпълнителна заповед, която задължава федералните агенции да премахнат предубежденията си по отношение на изкуствения интелект.

Освен това, Федералната търговска комисия и Отделът за граждански права към Министерството на правосъдието обещаха да използват своите правни правомощия за борба с вредите, свързани с изкуствения интелект.

Въпреки усилията на технологичните гиганти да се борят с пропагандата, фалшивите новини, порнографията, експлоатацията на деца и съобщенията, пораждащи омраза, те не са били успешни.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *