Балканите изпотиха ЧЕЗ

Най-голямата чешка енергийна компания ЧЕЗсреща все по-големи трудности на балканския пазар поради проблемите с плащането на изразходваната електроенергия на румънските и българските предприятия и кражбите на ток в Албания, предаде агенция МИА, позовавайки се на публикация в чешкия в. „Лидове новини“.
Главния проблем в момента ЧЕЗ решава в Румъния, където държавните железници й дължат 38 милиона евро за изразходвана електроенергия, информира БТА.
Въпреки че поради глобалната икономическа криза все повече потребители в Румъния и България закъсняват с плащането на сметките за ток, все пак това не е най-големият проблем на ЧЕЗ. В Албания компанията губи от „нелегални“ потребители, невероятните 38 процента от електроенергията в мрежата. В Румъния се крадат 12 процента от общата електроенергия на ЧЕЗ.
В Чехия неотдавна стана известно, че ЧЕЗ се справя с неплащащите абонати с помощта на специално формиран екип от контрольори, които са минали военно или полицейско обучениекато командоси и които в „борбата“ с неизрядните платци на ток използват сила и принуда.
Под натиска на обществеността и на чешкото правителство, което осъди подобни действия, ЧЕЗ се принуди да разформира специалния екип.
Въпреки проблемите с плащането на Балканите ЧЕЗ завърши миналата година с печалба 1,9 млрд. евро, което е с 9,5 процента повече от 2008 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *