Балканските страни да търсят съвместно бизнес партньорства, предлага министър Стойнев

Балканските страни да търсят съвместно бизнес партньорства – за това призова икономическият министър Драгомир Стойнев по време на форум, посветен на икономическото състояние на страните от Балканите.

По думите на Стойнев, всички държави от региона могат да си сътрудничат в сфери като ИТ сектора, автомобилостроенето, енергетиката и туризма. Той дори предложи съгласуване на макроикономически политики, за да се постигне изпреварващ растеж на Балканите. По този начин регионът ще стане интересен за световни инвеститори.

„За мен е важно да провеждаме координирана политика за подобряване на инвестиционния климат на Балканите, но още по-важно е да обединим своите усилия за привличане на инвеститори, за намирането на пазари и за представителството на общите ни интереси към външните ни партньори“, каза Стойнев.

По думите му именно затова инициативата може да работи в три посоки. Първата е координация на мерките на макроикономическо ниво на държавите от региона. Втората касае провеждане на европейска политика на синергия и взаимодействие. Третата посока е съдействие при търсенето на инвеститори и търговски партньори в целия свят, защото по думите на Стойнев няма ресурс всяка държава от региона да е представена по цял свят, но съвместно могат да постигнат много по-добри резултати.

Крайно време е усилията на всички инициативи и специализирани формати в Югоизточна Европа да бъде канализирана към единна цел, да постигнем интегрирано сътрудничество, което ще ни даде възможност да представим Балканите като общ, стабилен и проспериращ регион пред партньорите от цял свят, каза Стойнев.

Той счита, че все още сме прекалено обременени от миналото. Стига вече сме обръщали внимание на миналото, трябва заедно да се обърнем към бъдещето, убеден е министърът. Стойнев допълни, че историята не може да бъде пренаписана, но с обединени усилия балканските страни могат да създадат нова история, която да бъде от полза на всички хора в тези държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *