Дългът на САЩ нахвърли 17 трлн. долара за първи път в историята

Държавният дълг на САЩ нарасна с рекордните 328 млрд. долара в четвъртък – първият ден, в който федералното правителство поднови работата си след споразумението между републиканците и демократите, съобщава The Washington Times.

Рекордната сума, с която се покачиха държавните задължения, изпрати дълга над границата от 17 трлн. долара за първи път в историята, сочат данните на Министерството на финансите на САЩ.

Еднодневното увеличение от 328 млрд. долара подобри предходния рекорд от 238 млрд. долара, който бе постигнат по време на предходната политическа криза от този тип през 2011 г.

Гигантският скок дойде, тъй като правителството бе принудено веднага да попълни финансовите дупки, които остави 16-дневния блокаж на администрацията.

Ден преди достигането на тавана на дълга от 16,7 трлн. долара на 17 октомври лидерите на Сената на САЩ постигнаха споразумение за премахване на лимита и рестартиране на дейността на правителството. Републиканците и демократите се договориха след няколкодневни тежки преговори.

Сделката осигурифинансиранена федералното правителство до 15 януари, запазвайки текущия размер на разходите – нещо, което бе сред приоритетите на Републиканската партия. Дълговият лимит пък бе премахнат до 7 февруари. Това означава, че американските дългове ще растат постоянно оттук нататък до началото на февруари 2014 г.

Американските законодатели трябва да изработят краен вариант на бюджета за започналата на 1 октомври фискална година до 13 декември. Временната комисията, която ще се занимава с този въпрос, ще бъде водена от сенатора демократ от Вашингтон Пати Мъри и конгресмена републиканец от Уисконсин Пол Райън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *