Банка за развитие ще подпомага фирмите

Франсис Карпентър, Изпълнителен директор, Европейски инвестиционен фонд

2.5 млрд. евро ще получи България от стуктурните фондове за периода 2007-2009 г.

Съвместно интервю на в-к ПАРИ и ECON.BG

Господин Карпентър, смятате ли, че имаме нужда от създаването на банка за развитие?

Франсис Карпентър:

Идеята за преструктурирането на Насърчителна банка в банка за развитие е много добро попадение, но по-важно е да се отговори на въпроса, защо това е така. В момента преди предстоящото членство на страната е важно да се подпомогне както развитието на отделните компании, така и на цялата икономика. Изключително ценно е България да има публични механизми, които да подпомогнат малките и средните компании при усвояването на структурните фондове. Най-общо три са механизмите (инструментите), чрез които това може да стане: предоставяне на съвети и техническа помощ, гаранции по кредити за малки и средни фирми, както и рисково финансиране.

Това, което ни направи впечатление, е, че и другите икономики, които станаха пълноправни членки, изпитват сериозни трудности по усвояването на парите, които идват от Евросъюза. При това положение най-важното е да разполагате с подходящи инструменти и механизми, чрез които да ускорите тези процеси. И това не е работа само на Министерството на икономиката и финансовото ведомство, но трябва да има и институция, която да бъде близка до пазара.

Всъщност Вие сте тук по покана на Насърчителна банка. В какво точно се изразява сътрудничеството между двете институции?

Франсис Карпентър:

Нашето сътрудничество датира отпреди три години и Насърчителна банка ползва от ЕИФ гаранционна линия за малки и средни компании, която към момента е за 21 млн. EUR. Освен това банката получава и дългосрочно финансиране от фонда, в който тя е и акционер от края на 2003 г. заедно с Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка и други европейски финансови институции. Това е от изключителна важност, тъй като фондът е единствената финансова институция в ЕС, където банките може да станат акционери.

Какви програми има Фондът за насърчаване на малки и средни компании?

Франсис Карпентър:

Една от тях е програмата JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises), която е създадена с цел подобряване достъпа до финансиране на МСП в страните членки на ЕС. Бюджетът за регионално развитие е 3 млрд. EUR, а тъй като фондът е фокусиран към малки и средни компании, той се занимава с тази програма.

По принцип чрез JEREMIE се удължава времето за усвояването на фондове от ЕС, така той от две години се увеличава до седем години. При наличието на по-дълъг период има възможност парите да отидат там, където наистина има остра нужда от тях. Прави се анализ на недостига на финансови ресурси или кой е сегментът или компанията, или продуктът, където има нужда. В момента ние проучваме в България именно това, къде точно да се насочим. Ще финансираме и много малки компании, такива с по 10-15 души персонал, на които им е отказан банков кредит заради високите изисквания. Те биха могли да получат гаранционна схема. Като цяло чрез JEREMIE ще се увеличи обемът на финансирането към страната ви, тя е насочена към всичките 25 страни членки плюс двете присъединяващи се страни – България и Румъния. Фондът прави проучвания кой е най-добрият начин за прилагането на тази програма в различните страни. Тепърва предстоят предварителни преговори в Румъния, тъй като всяка страна има различни предпочитания и механизми за изпълнение. Обикновено ние управляваме програмата заедно с някоя банка, която е акционер във фонда.

Всички тези схеми за финансиране са интересни и полезни, но е малко заплетена схемата, по която се отпускат парите от Брюксел…

Франсис Карпентър:

Да. Това е така, тъй като в структурните фондове се акумулират значителни финансови активи – около 300 млрд. EUR, което е около 40% от целия бюджет на ЕС. От тях за периода 2007-2009 г. 2.5 млрд. ЕUR са предназначени за България. Те трябва да бъдат децентрализирани и да се насочат към проекти и компании, които имат нужда от допълнително финансиране.

Ние имаме проблеми с усвояването на парите от предприсъединителните фондове, май сме изключение?

Франсис Карпентър:

Това не се случва само при вас. и други страни изпитваха подобни проблеми и е нормално, тъй като трябва да се намерят точните механизми и схеми за разпределянето на парите, което зависи от използваните инструменти и административните процедури. Не само новоприсъединилите се изпитват трудности, но и старите членки са имали проблеми в тази насока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *