Бизнесът най-доволен от щатските бази

Само 20 на сто от симпатизантите на БСП подкрепят договора

Лора Божинова

агенция АФИС

Дискутираният оживено през изминалата седмица въпрос за разполагането на американски военни бази в България продължава да разделя отчетливо общественото мнение у нас, запазвайки преобладаващия дял на противниците на този акт. Съществени промени не се наблюдават и в сравнение с предходния месец.

Най-високо одобрение се наблюдава в София – 37%, и големите градове – 27%, а в малките градове и селата хората остават негативно настроени.

Мъжете са тези, които подкрепят в по-голяма степен идеята за разполагане на военни бази у нас – 32%. При жените се наблюдава по-висока степен на колебание – 23%, като 20% са съгласни да има бази в България.

Ромите показват най-високо неодобрение – 61%. Българите са тези, които подкрепят най-много идеята, а сред турците се наблюдава по-високо колебание.

Интересно е, че при младите хора от 18 до 29 години, въпреки че те са доста по-податливи от останалите възрастови групи на външни влияния и пропагандни внушения, се забелязва доста силно неодобрение на идеята в България да има чужди военни бази. Едва 25% от тях изказват съгласие, като само при възрастните хора над 60 години се наблюдава по-малка степен на одобрение – 18%.

При участниците в анкетата със средно и по-ниско образование се вижда по-слаба подкрепа на идеята за американски бази у нас. Хората с основно образование са и тези, при които колебанието е най-високо. 41% от висшистите нямат нищо против базите.

Предприемачите са групата от анкетираните, които поддържат в най-висока степен идеята за разполагането на американски бази у нас. 53% от тях одобряват идеята, 32% са против и само 15% се колебаят дали е правилно. Може би заради пацифистките настроения сред младите именно учещите са групата, при която се наблюдава най-слабо одобрение – 16%.

Според средния месечен доход на член от домакинството се забелязва, че с покачване на доходите расте и одобрението към идеята за военни бази у нас. Съответно колкото по-ниски са доходите на хората, толкова и неодобрението и колебанията са по-високи.

Промяната на позицията на БСП спрямо разполагането на военни бази в България донесе доста критики на партията от страна на привържениците й. Това личи и от високата степен на неодобрение по отношение на американското военно присъствие – 68%, като след „Атака“, при които неодобрението е 83%, БСП се нарежда на второ място.

Интересно е, че въпреки проамериканската пропаганда от страна на СДС повече от половината симпатизанти на партията са против чуждо военно присъствие у нас – 52%. 32% от новото гражданско сдружение ГЕРБ одобряват идеята, а 60% са против.

Влиянието на медиите върху хората е доста голямо. Това най-добре се вижда при зрителите на телевизия СКАТ, по която се излъчва предаването на Волен Сидеров. 91% от тях изказват силно неодобрение по отношение на американско военно присъствие в България. Най-високо ниво на одобрение се вижда при зрителите на Нова телевизия – 33%, и Би Ти Ви – 30%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *