Еврото с най-високи стойности срещу долара за последната една година

Доларът падна при вчерашната търговия до нови най-ниски стойности срещу много валути, като комбинацията от европейски и азиатски празници доведе до тънък пазар, а с това и до волатилни движения.

Структурните проблеми в САЩ, глобалните не равновесия, диверсификацията на резерви и мнението на официални лица за бъдещето на долара диктуваха движенията на цените.

Силни данни от САЩ, излезли вчера, помогнаха все пак на зелените пари, но като цяло не промениха настроенията на пазарите. Излезлият вчера ISM индекс за производствения сектор за месец април отчете 57.3 при предходна стойност от 55.2.

Доларът вчера достигна най-ниска стойност срещу еврото за последната една година на нива от 1.2690. Срещу йената фиксира 7-месечно дъно на 112.35.

В момента съществуват големи опасения за развитието на американската икономика през втората половина на 2006 година. Въпреки че съществува инфлационен натиск и лихвите все още нарастват, съществуващият възходящ натиск при цената на петрола, който го поддържа на нива над 70 долара за барел, както и надвисналото поскъпване на китайския юан излагат долара на опасност от още обезценяване.

Според анализатори основната причина за спада на долара в момента са коментарите от миналата седмица на Бен Бернанке за възможна пауза при вдигането на лихвите на ФЕД, както и комюникето на Г-7, което призова за повече гъвкавост на валутите предвид слабостта на долара, изразена чрез сила на азиатските валути.

EURUSD Close 1.2588 High 1.2691 Low 1.2555

Еврото и вчера постигна нов връх, при това най-висок за последната една година, но до края на търговията реверсира и затвори на ниски нива, с което може би започна началото на консолидационни движения. Първа съпротива е 1.2650, което е 50% корекция на големия спад 1.3666-1.1640. Следва силна съпротива при вчерашния връх, а евентуален негов пробив ще срещне трудности с преминаването на 1.2730.

В посока надолу първа подкрепа е 1.2530, където се намира 38% корекция на покачването 1.2267-1.2691. Следва 1.2430, което е 62% корекция на същото покачване. Впоследствие идва 1.2395, което ще окаже добра подкрепа и е важен връх, който спря временно покачването в предходната седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *