Банкерите от Group 10: Да изчакаме с оценката на финансовата криза

Гуверньорите на централните банки на 10-те най-развити индустриални държави заявиха, че е необходимо да се изчака с оценката на кризата на финансовите пазари. В навечерието на редовната си двумесечна среща в Базел, банкерите заявиха, че е необходимо да се изчака преди конкретна реакция във финансовия сектор. Заседанието продължава днес (10 септември).

Криза на пазарите е налице от средата на август, припомня Reuters. Вълната тръгна от кризата на ипотечния сектор в САЩ и опасенията на анализаторите са, че тя може да засегне глобалната икономика.

На заседанията си централните банки във Великобритания, Япония, Австралия, Канада и Европейската централна банка решиха да задържат основния лихвен процент без промяна. Целта на този ход е допълнителна мярка за успокоение на кризата. Според управителят на ЕЦБ, Жан Клод Трише, ефектите от кризата засега не се разпространяват. Въпреки това обаче повечето централни банки наляха милиарди в банковата сфера, за да избегнат случващото се в САЩ. Самата европейска институция отпусна близо 400 млрд. евро.

Междувременно нови данни за ръст на безработицата в САЩ отново станаха причина за силен спад на американската валута на международните пазари. Доларът е на най-ниското си ниво спрямо основните валути за последните 15 години. Пазарите са разтърсени и от прогнозите, че Федералният резерв на страната ще намали основната лихва по време на следващото си заседание. Бордът на ФЕД ще заседава на 18 септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *