Цигарена ни индустрия e подготвена за изискванията на ЕС преди 2007 г.

Българската цигарена индустрия няколко години преди 2007 г. бе подготвена да отговаря на европейските изисквания за съдържание на контролираните вещества в дима и затова бяха създадени марки цигари със значително по-ниски нива на нормативни показатели за тези вещества.

Това коментира в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Института по тютюна в Пловдив Димитър Драчев. „След влизането ни в ЕС настъпиха съществени промени, които се изразяват в значителен внос на цигари от интернационалните фирми, предава Агенция Фокус.

Това се дължи основно на либерализирането на пазара и отпадането на съществуващите до 2007 година изисквания цените на различните сегменти (марки цигари) да се определят от Министерски съвет, т. е. наложи се пазарният принцип. Това създаде конкуренция, която доведе до увеличаване консумацията на по-нискостойностни цигари.

Като имаме предвид какви тютюни се влагат в нашите марки цигари – основно български качествени ориенталски тютюни и частично някои вносни – главно Виржиния, във всички случаи следва, че по отношение пушателно-вкусовите свойства те не отстъпват на чуждите марки.

Особено като се има предвид, че техниката и материалите за техните производства (цигарени хартии, филтри, ароматични композиции и др.) са същите, които се използват от чуждите производители на вносни цигари у нас“, допълни Драчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *