Банкери и застрахователи представят танците на остров Мартиника

Студенти, служители в банки и застрахователни агенти представят с танци и музика традициите на далечния карибски остров Мартиника. Гостите от балет “Расин Креол” танцуват за първи път на българска сцена и са сред най-колоритните участници в 12-тото издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново. Те впечатляват публиката с пищните си пъстри костюми и лъчезарни усмивки, коментира регионалното издание „Янтра днес“.Танците са запазена марка за Мартиника, признава 25-годишната танцьорка Лиди Любон. Тя самата работи в застрахователна агенция, а на танците е посветила цялото си свободно време. Въпреки че при нас е много горещо, хората танцуват много и в бърз ритъм. Чрез танц изразяваме начина си на живот и удоволствието, че съществуваме, споделя чаровната Лиди.
Остров Мартиника се намира на 9 хил. км от България, а температурата там през цялата година не пада под 30° С. Мартиника е задокеанска територия на Франция, съхранила и до ден-днешен нейните традиции. Езикът, който говорят местните хора, може да бъде определен катофренски диалект. Мартиника е екзотична туристическа дестинация, популярна още като Остров на цветята, световна столица на рома. Тези, които веднъж са стъпили на този лазурен бряг, остават вечно влюбени във вдъхновяващите природни красоти, богатата културна история, характерните кулинарни изкушения и сърдечни усмивки на местните хора.
Благодарение на балет “Расин Креол” великотърновци се докосват до островното изкушение. Формацията е създадена през 1993 г. като танцова група, а по-късно прераства в балет, който непрекъснато се развива. “Расин Креол” представя традициите на остров Мартиника и радва с изпълненията си ценителите на уникалните и страстни изпълнения по цял свят.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *