Бернанке: опасностите са високата безработица и слабото потребителско доверие

Управителят на Федералния резерв на САЩ, Бен Бернанке вчера заяви, че перспективите за затруднената американска икономика изглежда се подобряват.
Бернанке допълни, че ФЕД внимателно анализира начините за изоставяне на валутната политика за стимулиране, когато условията го позволят.
Той обаче предупреди, че безработицата вероятно ще остане висока и през 2011 година, като това би могло да подкопае и без това слабото потребителско доверие, както и очакваното постепенно възстановяване.
Бернанке подчерта, че централната банка на САЩ ще може да предотврати засилването на инфлацията, когато възстановяването се затвърди.

В речта си пред Конгреса централният банкер отбеляза също, че всякакви подобни стъпки ще бъдат предприети в далечното бъдеще и че основана задача на банката остава стимулирането на икономическото възстановяване.

Бен Бернанке се ангажира да поддържа водещата лихва на редкордно ниското й равнище около нулата за продължителен период. Икономистите прогнозират, че лихвените проценти ще останат рекордно ниски и през останалата част на годината.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *