Квотата на България в МВФ може да нарастне двойно

Квотата на България в Международния валутен фонд може да нарасне със 725 млн. долара до над 1.5 млрд. долара. Това ще стане, ако в началото на август членките на фонда одобрят решението за емитирането на специални права за тираж (СПТ – виртуалната валута на МВФ) на стойност 250 млрд. долара. Първата стъпка от тази процедура беше направена в понеделник, след като ръководството на МВФ одобри емисията. Това означава, че България ще увеличи тавана на средствата, които може евентуално да ползва от фонда. За всяка държава тя е 12 пъти квотата й, като за страната ни ще стане около 18 млрд. долара.

„Емисията е ключова реакция на фонда към кризата и тя ще осигури значителна подкрепа на страните членки“, заяви пред Ройтерс Доминик Строс-Кан, управител на МВФ.

Членската квота на България в МВФ е 640.2 млн. СПТ (близо 1 млрд. долара), или 0.29% от всички СПТ. Тъй като новата емисия ще бъде разпределена пропорционално между страни според техните квоти, на България се падат права на тираж за 725 млн. долара. Валутата на МВФ може да се използва за международни разплащания, както и да се резменя за основни валути. Стойността й се формира от кошница, в която влизат еврото, доларът, паундът и йената. На 7 август членките на фонда ще гласуват дали одобряват решението за увеличението на СПТ наличност. При одобрение новата емисия трябва да бъде разпределена между страните до 25 август. От фонда коментират, че няма опасност от инфлация заради емисията, тъй като размерът й е сравнително малък като дял от глобалния БВП – едва 0.33%. Това е най-голямата по размер емисия на нови СПТ. Две подобни процедури са направени в началото на 70-те и 80-те години.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *