Древни суеверия и модерна търговия се смесиха в пълното слънчево затъмнение

Необикновен феномен наблюдаваха стотици милиони хора на планетата- пълно слънчево затъмнение. То можеше да се наблюдава в Индия, Китай, Южна Корея, Пакистан, Япония.
Слънчевите затъмнения настъпват, когато Земята, Луната и Слънцето са се подредили на една права линия и сянката на Луната, намираща се между нашата планета и Слънцето, пада върху части от Земята. Това става при новолуние, когато новата луна пресича земната орбита, припомнят Франс прес, ДПА и БТА.
За жителите на Земята, намиращи се тогава в сянката на Луната, Слънцето е напълно скрито.
За разлика от лунните затъмнения, които се наблюдават от всяка точка на Земята, от която в този момент се вижда Луната, слънчевите затъмнения се наблюдават само от тези места на Земята, където попада конусът на лунната сянка. Пълните слънчеви затъмнения се наблюдават доста рядко от едно и също населено място – средно веднъж на около 360 години.
Древни суеверия и модерна търговия се смесиха във възможност, която се пада веднъж в живота. Това се оказа най-наблюдаваното затъмнение в историята, поради факта, че се падна над някои от най-гъсто населените области на Земята.
Всеобщата възбуда този път се дължи най-вече на необичайно голямата продължителност на пълното затъмнение, при което слънцето е изцяло покрито. Максималната му продължителност е 6 минути 39 секунди. Затъмнение с подобна продължителност няма да се случи до 2132 г.
В Индия много вярващи се отдадоха на молитви по време на затъмнението, тъй като това се смята за подходящ момент за подобряване на следващото прераждане. Жителите на някои индийски градове отказаха да изпратят децата си на училище, тъй като то се пада по обедната почивка. Лош късмет е да се готви храна по време на слънчево затъмнение. Астролозите също допринесоха за хаоса и объркването, тъй като според прогнозите им затъмнението предрича лош късмет. Суеверието винаги е обръщало внимание на слънчевите затъмнения. Помръкването на слънцето се асоциира с война, глад, наводнения и смъртта или раждането на управници. Древните китайци са вярвали, че то се причинява от дракон, който изяжда слънцето. В индийската митология, двата демона Раху и Кету „поглъщат“ слънцето по време на затъмнение, като правят храната негодна за ядене, а водата негодна за пиене. Преди затъмнението днес някои индийски астролози отправиха предсказания, пълни с мрачни очаквания. Бременни майки помолиха докторите си да ускорят или забавят ражданията им, като се опасяваха от усложнения или лошо бъдеще за децата си. Суеверието ги принуждава така или иначе да си останат по домовете, за да предпазят децата си от родилни дефекти.
Въпреки това от затъмненията има и полза за науката. През 1919 г. наблюдението на затъмнение е помогнало да се докаже теорията на общата относителност на Айнщайн, а в наши дни учените получават анализ чрез спектрален анализ на светлината от слънчевата корона.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *