Банкерът Петър Андронов: До месеци може да има кредити с лихва 5%

В интервю за „24 часа” банкерът Петър Андронов определя случилото се с КТБ като „скъп урок за всички” и е убеден, че това се повтори с никой друг трезор в страната. Той не вижда проблеми в банковото законодателство, защото „когато начело на банков надзор в БНБ е избран почтен човек с безупречна репутация” то той би могъл да се справи с кризисната ситуация.Андронов е категоричен, че преди кризата в България е имало един 5-годишен период, в който ръстът на кредитиране е бил „безумно висок”.”само за 2007 година ипотечните кредити нараснаха със 1505, а във всеки учебник се казва, че бързият ръст е предпоставка за катастрофа”, аргументира се банкерът.

Според него, сега лихвените проценти у нас са на историческо най-ниско ниво от началото на прехода и няма да е изненада, ако след няколко месеца имаме кредити с лихва 5-5.5%.

Андронов обаче съветва да не се чакат тези и по-ниски лихвени равнища за ипотечни кредити, защото в това време може да се окаже, че цените на имотите са се увеличили и така евентуалната покупка няма да е достатъчно изгодна. /БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *