Банките са твърдо против новите правила

Банките са твърдо против част от готвените законови промени, които повишават защитата на клиентите, изтеглили потребителски заеми. Трезорите настояват да не им се отнема правото едностранно да променят клаузи по договорите. Против са също в рекламите цялата информация за кредита да се представя “с еднакъв шрифт“. Това става ясно от позицията на Асоциацията на банките в България по повод готвения Закон за потребителския кредит, с която “Сега“ разполага.

Този закон се отнася за потребителските заеми в размер от 400 до 147 000 лв., но няколко негови разпоредби засягат и ипотечните кредити, ако са в този размер. Той въвежда правилата на евродирективата за този вид заеми и трябва да влезе в сила до 11 юни 2010 г., като банките настояват той да се бави до последно.

В проекта на закона икономическото министерство е заложило клауза, според която всички последващи промени в договора за потребителски кредит трябва да се подписват от двете страни. Трезорите обаче искат тази клауза да отпадне и да им се запази правото едностранно да пренаписват договорите. Така те ще могат да продължат не само да вдигат лихвите и таксите неограничено, но и да променят формулите за изчисляване на цената на заема и други важни условия. Срещу тази практика наскоро се обявиха синдикати и бизнес организации.

Трезорите не са съгласни и с текста, че цялата информация за кредита в рекламата трябва да се представи “с еднакъв шрифт“. Целта на този текст е да няма уловки, при които с едри букви се изписва нещо привлекателно, а със съвсем дребни се правят уточнения. Според асоциацията това ще ограничи “творческия момент при създаването на графичните изображения“.

Банките имат редица съображения и за въвеждане на правото на отказ на потребителя от кредит. Според проекта на закон клиентът има право до 14 дни след сключване на договора да се откаже от кредита. Това, както и много от другите поправки в закона се предприемат заради новия европейски регламент. Според текста на българския проектозакон при такъв отказ клиентът трябва да уведоми писмено банката, че прекратява договора и ще върне парите най-късно до 30 дни след уведомяването. Юристите на асоциацията обаче посочват, че този текст създава огромни рискове – след като договорът е престанал да действа, а парите са у клиента, на банката ще й се наложи да си ги иска по общия ред. Ако клиентът се окаже недобросъвестен, трезорът ще трябва да заведе дело, т.е. да си прибере парите след доста време.

Икономическото министерство е записало още в проекта за промени, че ако потребителят поиска, банката е длъжна да му предостави безплатно екземпляр от проектодоговора за заем още преди сделката да е сключена. Този текст се приема от банките, но с едно изключение – трезорът да не предоставя договора, ако самата банка вече не желае да сключи договора.

Банките са съгласни в закона да се впишат за първи път у нас няколко клаузи в защита на хората, изтеглили ипотечни кредити. Според проекта всички финансови институции ще са длъжни да попълват общ формуляр, в който по един и същи начин ще се представят лихвата, размерът и датите на погасителните вноски, годишният процент на разходите, общата дължима сума, всички такси и лихви при закъснение с вноската или при предсрочно погасяване. Включени са и няколко текста за рекламата, които предотвратяват представянето на заблуждаваща информация. Първоначално трезорите бяха твърдо против тези текстове, но преди броени дни се съгласиха да останат.

вестник „Сега“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *