Насърчаването и стимулирането на частните инвестиции са в основата на развитието на възобновяемите енергийни източници

В страните с подчертан топъл климат, например като Гърция, собствениците на сгради и постройки инвестират в изграждането на фотоволтаични системи дори и без да разчитат на финансови стимули от страна на държавата. За тях достатъчен стимул се оказват благоприятните климатични условия осигуряващи висока производителност на соларните централи, вследствие на което инвестираните средства биха се възвърнали сравнително бързо.
Не така стоят нещата в страни като Германия и Великобритания, където поради неблагоприятните климатични условия производителността на една фотоволтаична система ще бъде по-ниска и не би било целесъобразно да се инвестират средства в подобни начинания без да се разчита на съфинансиране от държавните институции или по европейски програми. Освен съфинансиране на проектите допълнителен стимул за изграждането на фотоволтаични централи са и преференциалните цени на изкупуване на произвежданата електроенергия. Именно поради подобни законови мерки Германия, въпреки често облачното време, е сред световните лидери по брои изградени фотоволтаични системи. Например в Германия правителствената програма „100000 слънчеви покрива” осигурява безвъзмездно финансиране до определен процент от стойността на проектите и възможност за ползване на изгодни кредити. При положение, че добиваната електроенергия ще се изкупува от електроразпределителните компании, то отпуснатите кредити биха се изплатили от преференциалните цени при изкупуването на генерираната ел.енергия. Великобритания е една от малкото страни, в която не са въведени по-високи преференциални цени на изкупуване на произвежданата електроенергия от възобновяеми източници. Така там като основен стимул при изграждането на системи за производство на енергия от алтернативни източници остава възможността държавата да съфинансира безвъзмездно до 50% от стойността на проектите.
В България съфинансирането на проекти за изграждане на централи за производство на ел.енергия от възобновяеми източници може да се осъществи чрез кандидатстване по оперативни програми. Също така са в сила преференциални цени и гарантиран срок при изкупуване на произвежданата електроенергия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *