ЕЦБ с допълнителна печалба от 900 млн. евро от кредитиране на закъсали банки

Европейската централна банка (ЕЦБ)е реализирала значителна допълнителна печалба от отпуснатите на закъсалите банки в еврозоната спешни кредити. Това обаче се приема разнопосочно от нейните ръководители, тъй като така може да се стигне до нови трудности за печалбите на търговските банки.
Допълнителната ликвидност, напомпана във финансовата система на еврозоната след колапса на Lehman Brothers преди точно една година, вероятно е донесла на ЕЦБ печалба от 900 млн. евро до този момент, показват изчисления на Goldman Sach, цитирани от Financial Times.
Около 300 млн. от тях са генерирани от юни месец досега, когато ЕЦБ предостави 442 млрд. евро като едногодишни заеми на търговските банки в безпрецедентна и досега операция за повишаване на ликвидността.
Допълнителната печалба представлява разликата между печалбата на ЕЦБ от кризисните заеми и нормалния и положителен резултат от пазарните й операции.
Макар лихвеният процент, начисляван от ЕЦБ, към момента да е 1 на сто, което е най-ниското ниво в 11-годишната история на институцията, приходите „остават сочни заради количеството на средствата, които банките заемат“, смята Наташа Вала, икономист от Goldman Sachs.
Въпреки всичко обаче печалбите на ЕЦБ остават далеч по-ниски от тези, които генерира Федералният резерв на САЩ в условията на икономическата криза. В края на миналия месец стана ясно, че американската централна банка е реализирала печалба от 14 млрд. долара от отпускането на кризисни заеми.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *