Банките свалят лихвите

Една година след фалита на Леман Брадърс, довел до блокиране на финансовите пазари, българските банки заявиха готовност да понижат лихвените проценти, чийто ръст бе една от най-съществените последици от кризата у нас.
Ситуацията на финансовите пазари се променя и банките започват постепенно да понижават лихвените проценти по нови кредити. Това съобщи по време на семинар, организиран от Райфайзенбанк, главният изпълнителен директор Момчил Андреев. По думите му тенденцията е от около месец, но досега се е изразявала предимно в договарянето на лихви за индивидуални клиенти. Днес банката обяви и понижение на лихвите по заеми за ипотечни и потребителски заеми за физически лица.
Според Андреев обаче лихвените нива все още няма да стигнат тези отпреди фалита на Lehman Brothers преди една година.
Сред причините за тази дългочакана промяна, той посочи понижението на рисковата премесия по суверенния дълг на България, измерена чрез суапите за кредитен риск (CDS). В момента те се търгуват на 238 пункта – значителен спад спрямо рекордните 698 пункта през март (в груби линии това означава, че надбавката за риска да се инвестира в български държавен риск е 2.39%, естествено за частния сектор тя е по-висока.)

На второ място е подобрението на ликвидността по света, което индиректно вече се усеща и у нас. Вече се забелязва подновяване на интереса на чуждестранните инвеститори към България. В допълнение, първичната депозитна база вече престана да се свива, каза Андреев.

В същото време при текущите лихвени се забелязва намаляване на търсенето на нови кредити и тази ликвидност, която бе натрупана като буфер, не може да бъде пласирана.

Главният изпълнителен директор на Райфайзен Интернешънъл Хърбърт Степич също изпрати силен окуражителен сигнал за възстановяването на световната икономика и оттам за въвръщане на интереса на чуждестранните банки към Източна Европа. Той се мотивира с подобряването на настроенията на пазарите, подчертавайки, че „промяната във възприятията ръководи умовете“. Избягването на риска вече намаля и паричните пазари функционират отново. Вътрешното търсене, износът и преките чуждестранни инвестиции в региона се стабилизират. В същото време увеличените капиталови буфери на банките подкрепят техните дългосрочни цели, стана ясно по време на семинара на Райфайзенбанк. Сега е уникално време за инвестиции в такъв атрактивен регион като Централна и Източна Европа и ние трябва да сме готови за следващия маратон, заяви Степич.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *