Банкнотите от 20 и от 50 евро се фалшифицират най-често

През първата половина на 2014г. от обръщение са изтеглени общо 331000 фалшиви евробанкноти – с 6.2% по-малко спрямо втората половина на 2013г., сочат данни на Европейската централна банка. Като цяло броят на фалшификатите остава много малък в сравнение с броя на истинските евробанкноти в обръщение през този период – над 16милиарда.

Банкнотите от 20и от 50 евро все още имат най-голям дял сред фалшификатите. Те представляват 81% от фалшификатите, като спрямо предходното полугодие се отчита леко увеличение.

98% от фалшивите евробанкноти са открити в държави от еврозоната, 1.9% – в държави членки на ЕС извън еврозоната и 0.1% – в други части на света.

Въпреки че броят е малък, членовете на Евросистемата – Европейската централна банка (ЕЦБ) и 18-те национални централни банки от еврозоната – съветват гражданите да бъдат бдителни по отношение на банкнотите, които получават. Истинските банкноти се разпознават лесно чрез простия метод „пипни, разгледай и наклони“, описан на страниците, посветени на еврото, на уебсайта на ЕЦБ и на уебсайтовете на националните централни банки от Евросистемата. Ако човек получи съмнителна банкнота, следва да я сравни непосредствено с друга, за която е сигурно, че е истинска. Ако съмнението се потвърди, следва да се свърже с полицията или – според практиката в съответната държава – с националната централна банка.

Евросистемата използва напредъка на технологията за производство на банкноти и въвежда серия „Европа“, която ще допринесе за поддържане на доверието на обществеността в банкнотите и ще предостави обновена защита срещу фалшифициране, тъй като банкнотите ще са още по‑сигурни и по‑трайни. Новата банкнота от 10 евро ще влезе в обръщение на 23септември 2014г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *