Златото се закрепи над 1300 долара за тройунция

Златото се стабилизира над 1300 долара за тройунция, подкрепено от увеличените геополитически рискове, докато САЩ започна да изисква отговори от Русия заради свалянето на малайзийския самолет над източна Украйна. Спот цената на благородния метал е 1310 долара.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери посочи косвени доказателства за руско участие при свалянето на малайзийския самолет. В същото време ужаса на международната общност се задълбочи заради третирането на останките от човешките тела.

Жълтият метал скочи в четвъртък при новината за трагедията при която загинаха 298 души. Инвеститорите обаче бързо прибраха печалби на следващия ден и в крайна сметка златото завърши седмицата със спад от 2%, първи такъв за последните седем седмици.

Гневът след инцидента обаче продължава да нараства. Премиерът на Австралия изрази дълбока загриженост, че подкрепяните от Русия бунтовници продължават да контролират мястото на трагедията и го оприличи на почистване на градина, а не на място за разследване от парамедици.

Най-големият фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust обяви, че в петък активите му са нараснали с 0.2 тона до 805.14 тона злато.

Азиатските борсови индекси нарастваха днес, тъй като инвеститорите пренебрегнаха геополитическите опасения и се фокусираха върху положителните корпоративни резултати в САЩ.

Доларът е стабилен на валутните пазари, където преобладава спокойствието след първоначалното избягване на рисковите активи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *