Банксервиз навърши 20 години

Тази година платежният оператор „Банксервиз“ АД навърши 20 години от своето създаване. През изминалите години компанията разработва и внедрява специализиран софтуер с ключово значение за функционирането на банковата система в България.

Иновативна за своето време е внедрената през 1992 г. система за брутен сетълмент за разплащания между банките – БИСЕРА. По това време само Федералният резерв на САЩ и Швейцарската национална банка оперират системи, работещи на този принцип.
От последващите разработки с най-висока значимост се отличава проектът по въвеждане на международния стандарт за номер на банкова сметка – IBAN. Въвеждането на функционираща система от международни номера на банковите сметки е успешен етап от процеса по присъединяване на България към Единната зона за плащания в евро (SEPA).
Регистриран като сервизно бюро на Дружеството за световни междубанкови финансови телекомуникации (SWIFT), „Банксервиз“ АД позволява на търговските банки да постигнат унификация на ползваните системи за електронни съобщения за вътрешни и презгранични плащания.
През 2009 г., в съответствие с настоящата икономическа политика на България за присъединяване към еврозоната, стартира разработването на нова версия на БИСЕРА. Целта на проекта е да се реализират електронни клиентски плащания в български левa и евро чрез кредитен трансфер и директен дебит по стандартите на SEPA. БИСЕРА ще работи в системата за сетълмент на Европейската централна банка – TARGET 2.

Освен работата си в сферата на системи за брутен сетълмент на междубанкови плащания, Банксервиз е и разработчик на иновативни решения, ориентирани към нефинансовия сектор и бизнеса като цяло. Лидер на пазара на електронни подписи e търговскатамаркаB-Trust®.
Новаторско бизнес решение е системата за представяне и плащане на електронни фактури – eFaktura.bg. Инфобанк е друга система на дружеството, която позволява проследяване на движенията по банковите сметки, независимо от това в коя банка са открити, както и редица други софтуерни приложения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *