БАН: Еврото от 2013 е автогол

Най-добрият вариант за въвеждане на еврото е това да се случи през 2016 г., смятат икономисти от Българската академия на науките.
Ако приемем единната европейска валута през 2013 г., каквито са намеренията на управляващите, ще изживеем шока на сериозно поскъпване на цените, особено в сферата на услугите, смятат учените. Според тях приоритет на правителството не може да бъде нулевият бюджетен дефицит, съобщи Дарик радио. Според служителите на БАНцените у нас са твърде ниски спрямо нивата им в страните от еврозоната. Чак през 2016-а ще се доближим до цените в повечето държави, въвели еврото, заяви професор Чавдар Николов. Затова, според него, България ще сгреши, ако приеме единната европейска валута по-рано.
„Просто този автогол аз много се надявам България да не си го вкарва, въпреки поредната единодушна глупост на политици, водещи банкери и тъй нататък“, каза той. Икономистите от академията смятат, че правителството трябва да гледа какви са реалните доходи и какво прави то за реалната икономика, а не да си поставя за цел нулев бюджетен дефицит. Според доцент Ганчо Ганчев и професор Чавдар Николов отникъде не следва, че най-добрата страна е тази, която има най-малък бюджетен дефицит.
„Ние сме най-бедната страна в Европейския съюз с най-лоши пътища. Румъния си е оправила пътищата и са правени в последните години. Правени са, тъй като Румъния нямаше излишъци, имаше дефицит и си направи пътищата. Сега ние твърдим, че сме по-добре в някакъв финансов план, но какво от това?
Приоритет на правителството не може да бъде нулев бюджетен дефицит, извинявайте. Хайде, министър-председателят не е икономист, той е милиционер, обаче финансовият министър…“, коментираха те. Ползването на заем от Международния валутен фонд може да се окаже, противно на общоприетото мнение, най-добрият начин за справяне с кризата, допълниха учените от БАН.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *