Рисковете за застрахователния сектор не са свършили

Застрахователите в Европа се възползваха от възстановяването на финансовия пазар през 2009 г., но продължават да са уязвими от ниските лихвени проценти, слабия растеж, и от свинския грип, смята Committee of European Insurance and Occupational Pensions Supervisors (CEIOPS), европейската институция на регулаторните органи, цитирана от Reuters.
Прогнозата за сектора е несигурна, тъй като за дългото задържане на лихвите на най-ниско ниво печалбите от инвестициите, а в същото време потенциалното пандемично разпространение грипната зараза представлява допълнителна заплаха, се казва в доклад на CEIOPS.
„Застрахователната индустрия като цяло е изправена пред редица рискове и предизвикателствата отиват и по-далеч, като преобладаващи са финансовите рискове,“ пише в доклада CEIOPS.
CEIOPS смята, че досегашните факти говорят за „незначително“ влияние на грипната епидемия върху застрахователния сектор в момента, несигурността е свързана с бъдещия ход на заболяването. Предупреждението на регулатора е, че особената уязвимост на децата от болестта може да разшири икономическото въздействие на епидемията, тъй като принуждава родителите да си останат вкъщи, за да се грижат за тях.
Застрахователи са директно изложени на искове за здравно осигуряване и прекъсване на дейност при масови огнища на заразни болести.
CEIOPS допълва, че докато възстановяването на пазарите на акции и облигации от кризата е облекчила финансите на европейските застрахователи, собствената им тазгодишна колективна пазарна стойност е все още около 70% от стойността им в средата на 2007 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *