БАН: Правителството e негативно към нас

Ако разгледаме бюджета, се вижда много ясно негативното отношение към Академията. Това каза в предаването „Неделя 150″ на БНР директорът на икономическия институт на БАН Митко Димитров.

По думите му бюджетът на Академията е намален с 30%. „Този аргумент, че всички ние понасяме справедливо тежестта на кризата не е верен. Има избирателност. И най-силно негативното отношение е към академията“, коментира той.

„Смущава ни, че съкращенията или намаленията на бюджета се правят, като че ли, на калпак. Ако се правят, трябва да са по анализ на програми“, каза Димитров. Политическият психолог и ст.н.с. в БАН Антоанета Христова подкрепи мнението на Димитров. Според нея, когато премиерът Борисов е приел председателя на БАН акад. Никола Съботинов, е показал негативното си отношение.

„Очевидно е, че трябва да се намери повод, за да се покаже отношение към БАН, като нейният председател не беше приет, а междувременно с това се раздадоха 100 хил. лв. на училищата за изкуства. Стартът на атаката срещу академията беше още от началото на 90-те години. Създаде се мнение, че това е една сталинистка структура. Но академията е създадена по немски образец, а след 1944 година хората, които са били изпъдени от СУ, са намерили място в БАН“, обясни тя. Политическият психолог съобщи, че по време на среща с министъра на образованието Сергей Игнатов, той е заявил, че признава реформата, което протича в Академията. Това, което чухме от Сергей Игнатов е прекрасно. При положение , че някой ни е признал реформата, какво означава това – ще ни признае ли министър Дянков, отбеляза Христова. „Нашето доверие към Дянков е много, много под нулата“, каза още тя. „В хода на съгласуването сме изразили подкрепа. Министърът е пожелал увеличение на средствата. От наша гледна точка, може да се каже, че няма възможност за преразпределение на бюджета за образование“, каза депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев.

Преди няколко дни стотици учени от БАН и хиляди студенти протестирахасрещу политиката на правителството на ГЕРБ спрямо българската наука и образование.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *