Барозу: Необходима е спешна рекапитализация на банките

Освен призива неотложно рекапитализиране на банките Барозу предложи да се вдигне изискваният долен праг на собствените авоари на финансовите институции и да се забрани плащането на дивиденти на онези от тях, които не спазват критериите. Ако не се предприеме солидна рекапитализация, банките „няма да могат да плащат бонуси или дивиденти“, подчерта председателят на ЕК.
В речта си той не цитира цифрови данни, но според европейски източник минималното ниво на „твърдите“ собствени авоари на банките трябва да се повиши на 9%, както препоръчва Европейският банков орган (ЕБО).
Френските банки BNP Paribas, Société Générale и Crédit Agricole още през септември съобщиха, че разчитат това да е възможно едва в началото на 2013 г.
Според Барозу, за да се рекапитализират, първо, банките трябва да се обърнат към частни източници на капитали, а ако е необходимо, националните власти да окажат подкрепа. Ако такава подкрепа не бъде налице, рекапитализацията трябва да бъде финансирана със заем от Европейския механизъм за финансова стабилност. Барозу призова Европа да действа, за да се справи със „задаващата се заплаха от системна криза“ в еврозоната или, другояче казано, криза, която може да дестабилизира световната икономическа и финансова система.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *