Барозу ни се смее?

„В навечерието на изборите процесът на реформите трябва да продължи с пълна скорост и да видим резултати през лятото“, каза Барозу в петък. Той приветства предприетите мерки от страна на правителството за затягане на контрола върху изразходването на средствата от фондовете на ЕС и изрази надежда, че те ще продължат и при следващия кабинет. Председателят на ЕК заяви, че затова на България се дават 525 млн. евро за укрепване на административния й капацитет.

„Преди изборите ние трябва да сме сигурни, че парите от европейските фондове се ползват по предназначение и да отиват при точните хора“, каза Барозу…
Барозу потвърди пак, че експертите за оценките на постигнатото по правосъдие и вътрешни работи и усвояване на еврофондовете ще бъдат тук през май и юни! През май пристигат оценителите по правосъдие и вътрешни работи, а през юни – тези по усвояване на еврофондовете. Обаче какво ги очаква?
Вместо ефективни и съобразени с рамковите решения промени в НПК, законите за предотвратяване конфликт на интереси, закон за обществените поръчки и подобни, последно сме щели да се хвалим с промяна в закона за съдебната власт. В който шефа на прокуратурата направи опит да спаси следствието, като го взе под шапката на своето ведомство. Така с цената на нарушаване на конституционен принцип умиротвори няколко „луди глави“ в една от партиите в коалицията, които са всеизвестни с напъните си да ликвидират следствието. Тази щуротия а-ла made in Bulgariа ще отчитаме като напредък? А къде остана прозрачността, която ЕК не вижда в новосъздадения Търговски регистър? Брюксел чака резултати, а тук се суетим каква щуротия да спретнем в последния момент, та хеле повярват, че има резултати?
А то от тези закони зависи и успешното усвояване на фондовете. Нищо, че в съдебната ни система доказано няма потенциал и разбиране що е това еврофинансиране и какви са практиките и разпоредбите на Брюксел за правилно разходване на средствата.
Затова Барозу всъщност ни се надсмя дни след приемане на декларацията, че ЕК е допуснала приемането на България неподготвена за усвояване на евросредства в съюза „… даваме ви 525 милиона евро за институционално укрепване – оправяйте се сами“. Т.е. делото по спасяване на давещите се е в ръцете на самите давещи се.
Докладът за еврофондовете ще излезе след изборите – да смятаме ли, че Брюксел очаква новите ни избраници да продължат в същата насока изпълнението/неизпълнението на задачите по усвояване на еврофондовете?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *