Настъпва ли залезът на градските центрове?

Александър Отто, изпълнителен директор на германската компания ECE, която има няколко проекта за строителство на молове и у нас, призовава инвеститорите и предприемачите да изграждат висококачествени и добре интегрирани търговски центрове в централните локации в градовете. Той е изразил това си мнение по време на конференция на Международния съвет за търговски центрове в Барселона, съобщават от компанията.
Европейските градове в момента се намират в процес на фундаментални промени. На много места хората са се изнесли в покрайнините на градовете, което отдалечава покупателната способност от централните градски части. Наред с това повечето градски управи намаляват бюджетите си за проекти, които биха подсилили атрактивността на обществените места в градовете.
Освен това много от търговските вериги закриват магазините си на централните търговски улици поради високите наеми, а в същото време много вериги за евтино пазаруване отварят все повече обекти извън централните части. Всички тези фактори допринасят за залеза на градските центрове.
„Секторът на търговските центрове сега има шанс да създаде печеливша ситуация заедно с градовете“, казва Отто. „Интегрираните търговски центрове в топ локации в централните градски части могат да подкрепят възраждането на градските центрове, от което и те самите да спечелят… Твърдо съм убеден, че дългосрочният успех на търговските центрове е възможен само в също толкова успешна градска среда“, добавя той.
По думите му финансовата криза засега е замразила проектите за центрове с недобра концепция и интеграция, което дава време на сектора да развие устойчива стратегия за проекти в централните градски части, което носи най-голяма полза и за самите градове. Той добавя също, че много спекулативни строителни проекти в различни европейски градове са пропаднали.
„С понижаването на цените на земята пак ще има на разположение атрактивни централни терени за модерни търговски проекти в много градове“, казва той.
Визирайки много от пазарите в Централна и Източна Европа, той е подчертал значението на германския пазар като модел за това как подобни проекти са постигнали успех.
Европа се нуждае от европейски търговски центрове
Именно в залеза на централните градски части обаче Отто вижда голяма възможност за развитието на сектора на търговски центрове.
„Въпреки всички тези развития хората искат да се върнат в градските центрове“, коментира той. „Ако те (централните градски части) са добре проектирани и построени тогава търговските центрове могат да помогнат за разрешаването на много от съществуващите проблеми.“
Също така той казва, че европейските градове имат нужда от концепция, различна от тази в САЩ.
„Европа се нуждае от европейски търговски центрове, които са с амбициозна архитектура и са внимателно интегрирани в градската среда.“
В миналото е имало някои проекти за молове, които са допринесли за залеза на атрактивността на централните градски части, като тези грешки трябва да се избягват за в бъдеще.
Александър Отто изтъква пет причини защо интегрираните центрове са в полза на развитието на градските центрове:
Търговските центрове привличат индивидуални търговски обекти и липсващи марки обратно в центъра на града.
Търговските центрове предоставят паркоместа, от които централните части спешно се нуждаят. Допълнителните паркоместа се интегрират в градската система и предоставят евтин вариант за паркиране за целия център на града.
Моловете, разположени в градските центрове, могат да допринесат за намаляване на трафика, тъй като все повече хора пътуват до тях с велосипеди, с градски транспорт или ходят пеша. По думите му през последните 12 години броят на хората, посещаващи центровете на ECE с велосипед или пеша, се е увеличил с 13%, а този на посетителите, пътуващи до тях с градски транспорт – с 20%.
Моловете създават работни места. Във Франция 25% от заетите в сектора на търговията на дребно работят в молове. Наред с това новите търговски центрове провокират допълнителни инвестиции в останалата част на градския център, което още повече увеличава заетостта.
Моловете се превръщат в културно средище с редица събития и прояви, което връща живота и динамиката обратно в централните градски части – не само в рамките на сградата на мола, но и около нея, казва Отто. Повечето от посетителите в даден мол се възползват и от възможностите за пазаруване, които съществуват и около него. Той цитира проучване на Dr. Lademann & Partner, според което градовете, в чиито централни части има мол, са много по-популярни от тези, в които няма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *