Барозу призова страните от ЕС да избягват протекционизма

Барозу призова страните от ЕС да избягват протекционизма. Много важно е на най-високо ниво да запазим общия подход, който е съобразен с принципите на ЕС и да устояваме на изкушението на протекционизма във всичките му форми. Той каза това на пресконференция след среща с шведския премиер в Брюксел, в момент, когато Франция е обект на много критики заради своя план за помощ за автомобилната индустрия.
Барозу не даде конкретен пример, но френският президент Никола Саркози бе обвинен от чешкото председателство на ЕС в протекционизъм в националния автомобилостроителен сектор.
Прага изрази възмущение от това, че френският държавен глава отправи критика към изнасяне на производството на национални автомобилни компании в Чехия. Френският министър на икономиката отхвърли обвиненията, обяснявайки, че не се касае за протекционизъм, а за призив към френските производители да избегнат затваряне на заводи и да направят всичко възможно да няма съкращения на работници в сектора.
По повод новата опасност, която грози Европа – всеки да действа за себе си в борбата срещу кризата Барозу каза: Знам, че понякога по време на криза има тенденция да се действа по изолиран начин. Това е грешка. Ние искаме 27-те страни от ЕС да бъдат колкото е възможно по-обединени и да действат с общ подход.
Прага изрази своето намерение да свика извънредна среща на върха до края на месеца, която да има за цел стягане на редиците и съдействие в рамките на Евросъюза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *