ББР може да издава облигации за финансиране на проекти

Българска банка за развитие (ББР) да издава облигационни емисии, които да се поемат от пенсионните фондове и с набраните средства да се финансират проекти в различни сфери на икономиката като инфраструктура, енергетика, възнобновяеми източници. Това е допълнителен инструмент за осигуряване на ресурс за инвестиции в икономиката в условия на свито кредитиране заради глобалната криза.
Обмисляната нова мярка стана ясна на срещата на премиера Сергей Станишев с ръководството на ББР, Виолина Маринова, председател на управителния съвет на Асоциацията на банките, и финансовия министър Пламен Орешарски.

Първата такава емисия може да бъде факт до няколко месеца, като размерът й може да е около 100 млн. лв., поясни Ангел Геков, изпълнителен директор на Банката за развитие. Това ще бъдат целеви емисии, средствата от които ще са предназначени за конкретни проекти. Така ще се разширят и възможностите на пенсионните фондове за инвестиции в страната. Предстои да се уточняват детайли като критерии, на които да отговарят проектите. Вече са водени разговори с асоциацията на пенсионните фондове, каза още Геков.
Пенсионните дружества са се срещнали с Комисията за финансов надзор, за да обсъдят промените в Кодекса за социално осигуряване, които да позволят финансирането по подобни схеми, каза за Дневник Никола Абаджиев, председател на асоциацията. Планирано е между 10 и 20% от активите на пенсионните фондове да могат да се инвестират в корпоративни облигации, издадени от банки с над 50% държавно участие, съобщи той. Става дума както за български банки, така и за такива от ЕС.
Така на практика фондовете ще имат отделен лимит за вложения в дълговите книжа, които ББР ще издава, за да осигурява пари за големи проекти. Не става дума за инвестиции в държавни проекти, а за такива в определени сфери на икономиката, което не означава, че ако има интерес, няма да може да се инвестира и в проекти като магистрала Тракия или АЕЦ Белене, обясни Геков.
Цялата статия четете в pazari.dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *