България и Шотландия „шампиони“ по бюджетен дефицит

България и Шотландия са най-големите прахосници в Европа, пише в днешния си брой в. „Times“, цитирайки проучването на Ричард Марш, директор по икономическите и политически въпроси в Gen Consulting.
Дори други страни от Източния блок, като например Румъния и Словения, имат по-добре балансиран бюджетен дефицит, уточнява изданието.
Бюджетният дефицит на Шотландия е нараснал неимоверно, така че инвестициите и икономическия растеж по никакъв начин не могат да догонят публичните разходи. Това, което сме изконсумирали, е далеч над това, което можем да си позволим. В един момент ще се наложи рязко да свием потреблението, т. е. – харчим днес за сметка на утрешния ден, коментира Ричард Марш.
Според докладът на Марш, бюджетният дефицит на Шотландия ще се повиши с 21 на сто през тази година, докато през 2002 г. показателят скочи с 11%. Дефицитът на България ще сеувеличи с 22%, на Латвия – с 20%, на Румъния – с 14%, в Естония и Гърция – с по 11%.
Прогнозата на Ричард Марш се базира на анализи на ключовите сектори на икономиката на Шотландия и Европа като цяло и на официалните правителствении данни.
Следващата седмица трима от най-обещаващите шотландски предприемачи – сър Том Фармър, Доналд МакДоналд и Браян Соутър, ще се срещнат с управляващите, за да споделят своите притеснения за състоянието на икономиката и да поискат повече съпричастност от страна на кабинета в борбата с рецесията.
Икономистите смятат, че резките колебания в цените на петрола и горивата през изминалата година и колапсът на банковата система в Шотландия е основна причина за изоставането на икономиката.
Според Марш, страните,инвестиращи в инфраструктура, сред които е и България, могат да оправдаят натрупания дефицит. Това не важи за Шотландия, чиито капиталови разходи изобщо не могат да се сравняват с тези на останалите европейски страни.
Анализатори веднага оцениха доклада на експерта от Gen Consulting като изключително обезпокояващ и призоваха управниците да се отнасят по „приятелски“ към бизнеса. Въпреки това, шотландското правителство смята, че анализът никак не е правдоподобен и не отразява реалното състояние на икономиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *